Ga terug

Coq au vin

Gang Hoofdgerecht

Ingrediƫnten
  

  • 1 hele kip ca. 1200 g
  • 1 fles rode wijn soepel en rond (0.75 liter)
  • 1/2 bakje tijm a 15 g
  • 4 el olijfolie
  • 175 gram gerookt ontbijtspek stukje, in stukken
  • 400 gram sjalotten gehalveerd
  • 1 bakje champignons 250 g
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 1/2 liter runderbouillon van 1 tablet
  • 50 gram boter in stukjes
  • 50 gram bloem

Instructies
 

  • Leg de kip in een diepe schaal waar hij qua omvang net in past. Voeg de wijn en tijm toe. Laat minimaal 2 uur marineren, keer af en toe als hij boven de marinade uitkomt. Neem de kip uit de marinade en dep droog met keukenpapier. 2. Verhit de olie in een diepe braadpan en bak de kip rondom aan. Neem de kip uit de pan. Doe het spek in dezelfde pan en bak 3 min. Voeg de sjalotten toe en bak 3 min. mee. Veeg de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier en bak 3 min. mee. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. 3. Doe de kip terug in de pan en voeg de marinade en bouillon toe. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en laat 40 min. op laag vuur stoven. Haal de kip uit de pan. Leg op een schaal en dek af met aluminiumfolie. 4. Meng in een kom de boter en de bloem. Voeg beetje bij beetje toe aan het mengsel in de pan. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. 5. Verdeel de kip in stukken. Schep de saus erover. Lekker met aardappelpuree
  • opmerking: door de kip eerst te marineren in de wijn, gaat hij ontzettend spetteren bij het aanbraden. In andere recepten slaat men het marineren over maar stooft men de kip wel in de wijn