Ga terug

Salade met eendenborst en walnotendressing

Gang vooraf

Ingrediënten
  

  • 1 stuks eendenborst
  • peper en zout
  • 4 stuks rode uien
  • 40 gram kristalsuiker
  • 150 ml rode wijn
  • 150 ml rode port
  • 40 gram roomboter + extra om in te bakken
  • 40 gram walnoten +extra voor garnering
  • 50 ml appelsap
  • 150 ml walnotenolie
  • honing
  • cherrytomaatjes
  • 200 gram slamelange

Instructies
 

  • Snijd de rode uien in halve dunne ringen. Verhit boter in een kookpan en bak hierin de rode uien tot ze glazig zijn. Voeg de suiker toe en bak dit al roerend een minuut mee. Voeg een mespunt zout toe en blus af met de rode wijn en rode port. Zorg dat de uien voor ¾ bedekt zijn met vocht. Zet het vuur laag en laat 30 minuten garen. Roer regelmatig, als het vocht is verdampt maar de uien nog te knapperig extra vocht (rode wijn of port) toevoegen. Laat de rode uien compote afkoelen. Haal de eendenborst een half uur voor gebruik uit de koelkast
  • Hak de walnoten fijn en verwarm samen met de appelsap en walnotenolie in een pannetje op laag vuur. Breng op smaak met honing, peper en zout. Snijd de cherrytomaatjes in vieren en zet apart
  • Snijd het vet van de eendenborst in ruitjes met een scherp mes. Let op dat je niet in het vlees snijdt, alleen in het vet. Verhit boter in een koekenpan en bak de eend op de vetkant ongeveer 6 minuten op middelhoog vuur
  • Bak de eend nog 4 minuten aan de andere kant tot de eend mooi rosé is. Bestrooi met peper en zout en snijd in dunne plakjes. Verdeel sla over 4 borden, verdeel de plakjes eendenborst, rode uien compote en tomatenpartjes. Besprenkel met de walnotendressing en een paar extra walnoten