Ga terug

Vegetarische paddenstoelenlasagne

Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 300 gram paddenstoelen maak je eigen mix van oesterzwammen, kastanjechampignons, shiitake, etc.
  • 20 gram gedroogde paddenstoelen bv. porcini
  • 1-2 gedroogde rode pepers
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 stuks ui fijngehakt
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 stuks wortel fijngehakt
  • 1 stuks pruimtomaat fijngehakt
  • 50 gram tomatenpuree
  • 100 ml slagroom
  • 40 gram Pecorino Romano fijn geraspt
  • 40 gram Parmezaanse kaas fijn geraspt
  • basilicumblaadjes fijngehakt
  • 2 el fijngehakte peterselieblaadjes plus extra om te serveren
  • 160 gram gedroogde lasagnevellen voor een glutenvrije versie neem je gele linzen lasagne van AH
  • olijfolie
  • zout
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Laat de gedroogde paddenstoelen en de chilipepers een halfuur weken in een kom met water
  • Verwarm de oven op 220 graden
  • Hak de verse paddenstoelen in fijne stukjes met een keukenmes of in de keukenmachine
  • Stort ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een flinke scheut olijfolie en een snuf zout
  • Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven
  • Zeef de gedroogde paddenstoelen en de chilipepers en pers zoveel mogelijk vocht uit de paddenstoelen, vang het vocht op en bewaar het
  • Hak de gedroogde pepers en de paddenstoelen grof
  • Verhit nu een grote pan met een flinke scheut olijfolie op medium vuur en bak de ui, de knoflook, de wortel en de tomaten aan tot een goudbruin mengsel
  • Voeg ook de tomatenpuree en een snuf zout en peper toe
  • Kook zo’n 7 minuten en voeg vervolgens zowel de gedroogde champignons als de geroosterde champignons toe en roer goed
  • Voeg nu de groentebouillon en 350 ml van het vocht van de gedroogde paddenstoelen toe en laat inkoken tot het mengsel een vastere textuur krijgt
  • Meng ondertussen de geraspte kazen met de gehakte kruiden in een kom en zet apart
  • Voeg tenslotte 80 ml de slagroom toe aan de koekenpan en laat nog 2 minuten pruttelen
  • Zet het vuur uit
  • Nu is het tijd om te gaan stapelen
  • Begin met 1/5 van de saus, gevolgd door de lasagnevellen en dan 1/5 van het kaasmengsel
  • Herhaal dit proces tot je ovenschaal vol is en zorg dat je eindigt met een laag kaas
  • Druppel tot slot een eetlepel room en een eetlepel olijfolie over de lasagne
  • Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven of tot de randen bruin kleuren
  • Haal uit de oven en werk af met de resterende room, een scheutje olijfolie en de verse peterselie