Ga terug

Zweedse gehaktballetjes of Köttbullar

Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 300 gram half-om-half of rundergehakt
  • 80 ml kookroom
  • 1 stuks ei
  • 1 stuks grote aardappel kan ook met twee sneetjes witbrood zonder korst, geweekt in melk
  • 4 el paneermeel
  • 2 el bloem
  • 1 el worcestershiresaus
  • 2 tl scherpe mosterd
  • 0,5 stuks runder bouillonblokje
  • 0,5 stuks ui
  • 1/2 tl pimentpoeder of nootmuskaat
  • 1 teentje knoflook
  • verse peterselie

Instructies
 

  • Kook 1 aardappel en maak hier puree van. Snijd een halve ui ragfijn en hak een bosje peterselie eveneens ragfijn
  • Doe de aardappelpuree samen met 300 gr gehakt, de fijngehakte peterselie, de fijngesneden ui, 1 ei, 4-5 el paneermeel, knoflook, 1/2 tl pimentpoeder (of nootmuskaat) en een flinke snuf zout en peper in kom en maak hier mooie ronde gehaktballetjes van. Met deze hoeveelheid maak je circa 20 gehaktballen
  • Doe een flinke klont boter in de koekenpan en bak de gehaktballen op matig vuur rondom bruin. Keer geregeld
  • Haal de balletjes als ze gaar zijn uit de pan en zet even weg
  • Doe wederom een flinke klont boter in de pan en voeg 2 ruime el bloem toe. Roer de bloem op laag vuur door de gesmolten boter
  • Voeg nu 200 ml warm water toe en een half verkruimeld runder bouillonblokje. Voeg ook 80 ml kookroom toe, 1 el worcestershiresaus en 2-3 tl scherpe (Dijon) mosterd. Meng alles goed door elkaar
  • Voeg de balletjes toe aan de saus en laat op matig vuur warm worden. Laat de saus een beetje indikken. Serveer met verse peterselie
  • Op z’n Zweeds serveer je deze balletjes met een schep veenbessensaus; cranberryjam of -compote komt daarbij in de buurt. Voor een complete maaltijd eet je de balletjes met wat aardappelpuree en gestoomde sperzieboontjes
  • Ze zijn ook lekker met wat bulgur of couscous en wat tafelzuur