Ga terug

Moussaka

Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 2 stuks flinke aubergines 600 gram in de winkel gewogen
  • 3 stuks flinke aardappelen ongeschild 650 gram
  • 3 tenen knoflook
  • 2 stuks grote uien uien en knoflook fijnsnijden
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 blik tomaten + het sap Blokjes heb je hele tomaten maak ze dan wat fijner.
  • 1 blikje tomatenpuree 140 gram
  • 1 el gedroogde Oregano + 1 theelepel voor door de saus
  • eper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 0,5 tl kaneel
  • 1 flinke kneep rode peper uit tube te koop bij supermarkt o.a. A.H.
  • 60 gram parmezaanse of andere pittig belegen geraspte kaas.

bechamel saus

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 200 ml room
  • 300 ml melk

Instructies
 

Bereiding

  • Oven voorverwarmen op 200 °C
  • Was en schil de aardappels en snijd ze in plakken niet te dik niet te dun
  • Kook voor 10 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet
  • Was de aubergines, droog ze af snijd ze in plakken niet te dik niet te dun
  • Verwarm een grilpan of een goede anti aanbakpan en bak de aubergineplakken zodat ze een beetje bruin zijn (per kant ongeveer 2-3 minuten)
  • Het is niet echt nodig om de pan met olie in te smeren. Je zou ook de aubergineplakken onder de grill kunnen doen maar ik heb ze dus in anti- aanbakpan gedaan
  • Gebakken aubergineplakken op een bord deponeren

De gehaktsaus

  • Fruit de fijngesnipperde uien met de knoflook glazig in 1 eetlepel olijfolie
  • Voeg beetje bij beetje het gehakt toe en "breek" het gehakt tot het rul en wat grijzig is
  • Voeg dan toe
  • De tomaten uit blik, tomatenpuree, 1eetlepel oregano, wat zout en peper naar smaak, de rode peper uit tube en de 1/2 theelepel kaneel
  • Laat op een zacht vuurtje onder af en toe roeren pruttelen totdat je de bechamelsaus hebt gemaakt

Bechamelsaus

  • De boter smelten maar niet bruin laten worden
  • Bloem in één keer erbij doen en heel goed roeren
  • Het vormt nu een kluit
  • Voeg op een matig vuur beetje bij beetje de melk en de room toe
  • (De hoeveelheid melk/room hangt af van de kwaliteit van de bloem, de ene keer heb je meer vloeistof nodig en de andere keer weer wat minder)
  • Goed blijven roeren tot de saus een mooie gladde massa is
  • Voeg dan wat vers gemalen peper en zout + wat vers geraspte nootmuskaat toe plus 1 theelepel Oregano
  • Laat nog even een paar minuutjes zachtjes pruttelen
  • Roer op het laatst nog wat geraspte kaas erdoor
  • Vet een ovenschaal in met wat boter
  • Leg een laagje aardappelschijfjes
  • Strooi er wat kaas over
  • Laagje aubergines
  • Laag gehaktsaus
  • Laag aardappels
  • Wat kaas
  • Laag aubergines
  • Gehaktsaus
  • Dan de bechamelsaus erover gieten
  • Wat geraspte kaas
  • Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten