Moussaka
Moussaka
Ingrediënten
- 2 stuks flinke aubergines 600 gram in de winkel gewogen
- 3 stuks flinke aardappelen ongeschild 650 gram
- 3 tenen knoflook
- 2 stuks grote uien uien en knoflook fijnsnijden
- 500 gram rundergehakt
- 1 el olijfolie
- 1 blik tomaten + het sap Blokjes heb je hele tomaten maak ze dan wat fijner.
- 1 blikje tomatenpuree 140 gram
- 1 el gedroogde Oregano + 1 theelepel voor door de saus
- eper
- zout
- nootmuskaat
- 0,5 tl kaneel
- 1 flinke kneep rode peper uit tube te koop bij supermarkt o.a. A.H.
- 60 gram parmezaanse of andere pittig belegen geraspte kaas.
bechamel saus
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 200 ml room
- 300 ml melk
Instructies
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 200 °C
- Was en schil de aardappels en snijd ze in plakken niet te dik niet te dun
- Kook voor 10 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet
- Was de aubergines, droog ze af snijd ze in plakken niet te dik niet te dun
- Verwarm een grilpan of een goede anti aanbakpan en bak de aubergineplakken zodat ze een beetje bruin zijn (per kant ongeveer 2-3 minuten)
- Het is niet echt nodig om de pan met olie in te smeren. Je zou ook de aubergineplakken onder de grill kunnen doen maar ik heb ze dus in anti- aanbakpan gedaan
- Gebakken aubergineplakken op een bord deponeren
De gehaktsaus
- Fruit de fijngesnipperde uien met de knoflook glazig in 1 eetlepel olijfolie
- Voeg beetje bij beetje het gehakt toe en "breek" het gehakt tot het rul en wat grijzig is
- Voeg dan toe
- De tomaten uit blik, tomatenpuree, 1eetlepel oregano, wat zout en peper naar smaak, de rode peper uit tube en de 1/2 theelepel kaneel
- Laat op een zacht vuurtje onder af en toe roeren pruttelen totdat je de bechamelsaus hebt gemaakt
Bechamelsaus
- De boter smelten maar niet bruin laten worden
- Bloem in één keer erbij doen en heel goed roeren
- Het vormt nu een kluit
- Voeg op een matig vuur beetje bij beetje de melk en de room toe
- (De hoeveelheid melk/room hangt af van de kwaliteit van de bloem, de ene keer heb je meer vloeistof nodig en de andere keer weer wat minder)
- Goed blijven roeren tot de saus een mooie gladde massa is
- Voeg dan wat vers gemalen peper en zout + wat vers geraspte nootmuskaat toe plus 1 theelepel Oregano
- Laat nog even een paar minuutjes zachtjes pruttelen
- Roer op het laatst nog wat geraspte kaas erdoor
- Vet een ovenschaal in met wat boter
- Leg een laagje aardappelschijfjes
- Strooi er wat kaas over
- Laagje aubergines
- Laag gehaktsaus
- Laag aardappels
- Wat kaas
- Laag aubergines
- Gehaktsaus
- Dan de bechamelsaus erover gieten
- Wat geraspte kaas
- Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten