Chipolatataart 37 x 28 cm
Chipolatataart 37 x 28 cm
Ingrediënten
biscuittaart
- 8 stuks eieren
- 180 gram suiker
- 4 zakjes vanillesuiker
- 4 tl citroenrasp
- 120 gram bloem
- 80 gram maïzena
- 1 snufje zout
banketbakkersroom
- 4 stuks eidooiers
- 100 gram fijne suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 65 gram bloem
- 500 ml volle melk
crème au beurre
- 1 stuks ei
- 1 stuks eidooier
- 75 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 250 gram roomboter
- 40 gram poedersuiker
van de vulling
- 100 ml marasquin likeur
- 1 pot frambozenjam
- 2 blikjes mandarijnen uitgelekt
- 1 stuks banketbakkers room
voor de afwerking
- 500 gram marsepein
- kleurstof naar keuze
- 25 gram pure chocolade
Instructies
biscuittaart
- Bekleed de vorm met bakpapier en vet het papier in
- Verwarm de oven op 150 °C
- Scheid de eieren, klop de eiwitten met het snufje zout stijf voeg tijdens het kloppen geleidelijk 110 gram suiker en 4 zakjes vanillesuiker toe
- Klop de eidooiers met 70 gram suiker tot een luchtige crème klop de citroenrasp erdoor
- Schep de eidooier crème op het geslagen eiwit, zeef de bloem en de maïzena er boven en spatel luchtig door elkaar
- Bedek de vorm met bakpapier en vet het bakpapier in
- Bak de biscuitbodem in 50 minuten op 150 °C gaar
- Laat de bodem iets afkoelen voor dat je hem uit de vorm haalt om op een rooster volledig af te koelen
- Het bakken van de bodem kan goed een dag van te voren
banketbakkersroom
- Klop de eidooiers, de suiker en de vanille suiker tot een romige crème
- Zeef er de bloem boven en roer het glad. Breng in een pan met dikke bodem onder voortdurend roeren de melk aan de kook
- Giet de melk al roeren in een dunne straal bij de dooier crème
- Doe het mengsel weer terug in de pan en breng het al roerend op een laag vuur aan de kook
- Laat de banketbakkersroom enige minuten zachtjes koken
- Doe de room in een kom, zet de kom in koud water en laat de room onder roeren koud worden
crème au beurre
- Klop het ei de eidooier de suiker en vanillesuiker in een hitte bestendige kom los
- Zet de kom op een pan heet maar niet kokend wateren klop het eimengsel tot een luchtige crème
- Voel voorzichtig of de crème heet is
- Zet dan de bak in ijskoud water en roer het mengsel koud
- Klop de roomboter met de poedersuiker zacht en luchtig
- Meng het eimengsel beetje voor beetje door de boter
- Roer de crème goed glad voor er weer een deel eimengsel aan toe gevoegd wordt
van de vulling
- Snijd de taart in drie lagen
- Besprenkel alle lagen met de likeur
- Roer de rest van het flesje door de frambozen jam en besmeer de lagen hier mee
- Meng de banketbakkersroom door de crème au beurre en verdeel die over de jam
- Boven op een dunne laag.(anders gaat de marsepein schuiven)
- Verdeel over de crème de mandarijntjes
- Als ik op de bodemlaag de crème en mandarijntjes het aangebracht doe ik de tweede biscuitlaag met jam er op en dan de crème en zo verder
van de afwerking
- Rol de marsepein uit op een siliconen mat bestrooid met poedersuiker
- Snij de lap op maat en leg hem voorzichtig op de taart, druk een beetje aan
- Meng wat kleurstof door de restjes en steek daar wat figuurtjes uit om de taart te versieren
- Eventueel doe je wat stukjes pure chocolade in een zakje knoop het dicht en hang het enige minuten een kopje heet water
- Als de chocolade gesmolten is, knip je een klein puntje van het zakje en schrijf je wat op de taart