Friese kruidnoten

 

Friese kruidnoten

Gang koek en taarten, Tussendoortje

Ingrediënten
  

  • 150-200 gram honing zet een leeg bakje op de keukenweegschaal en vul deze met 300 gram honing. Zo heb je de juiste hoeveelheid.
  • 0,5 el koek- en speculaaskruiden
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 250 gram tarwebloem of de helft zelfrijzend bakmaal
  • 0,5 zakje bakpoeder of theelepel bakingsoda
  • 1 el gemalen anijszaad.
  • 1 snufje zout een halve theelepel
  • 3 el melk voeg meer toe wanneer het deeg korrelig wordt
  • 1 stuks ei
  • een beetje zonnebloemolie om de balletjes mee te draaien

Instructies
 

  • Verwarm allereerst je oven voor op 200 graden
  • Voeg nu aan een beslagkom de basterdsuiker, tarwebloem, bakmeel, anijszaad, zout, speculaaskruiden en bakpoeder toe. Mix deze ingredienten!
  • Maak de honing iets vloeibaarder door deze kort (20 seconden) in de magnetron te verwarmen
  • Voeg nu de honing en de eetlepels melk aan de beslagkom toe en meng het geheel. Dit kan met een handmixer, maar ook met een lepel of met de hand
  • Kneed nu met de hand het beslag tot een mooie, samenhangende bol deeg
  • Rol dit deeg uit tot dikke slieren en snijd de slieren in kleine stukken
  • Pak nu een bakplaat en bekleed deze met bakpapier
  • Je gaat nu bolletjes vormen van de gesneden kleine stukjes deeg. Pak hiervoor een beetje zonnebloemolie en doe dit op je handen. Zo kun je de bolletjes gemakkelijker vormen
  • Leg alle bolletjes op de bakplaat tot deze vol is en druk de bolletjes licht aan
  • Kluts nu het ei in een glas en bestrijk de pepernoten met het ei met een keukenkwastje
  • Schuif de bakplaat nu in de oven en laat de pepernoten er zo?n 15 minuten in zitten
  • Haal de bakplaat na 15 minuten uit de oven en laat de pepernoten een uurtje afkoelen. Ze zullen dan lekker knapperig zijn!