Roer in een kom 4 eetlepels olijfolie met de azijn, de helft van de knoflook en een halve eetlepel Italiaanse kruiden tot een marinade. Snijd de portobello's in dunne plakken en schep ze door de marinade. Laat ze tenminste 1 uur staan en zet ze tot gebruik afgedekt in de koelkast. Snijd de venkelknollen in kleine blokjes en hak het groen fijn. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote soeppan en fruit de venkel met de rest van de knoflook op laag vuur in 5-8 minuten glazig
Schep de rijst en de rest van de Italiaanse kruiden door de venkel en bak deze 1 minuut mee tot de rijstkorrels glanzen. Voeg de bouillon toe en kook het geheel in 20 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met de staafmixer tot een gladde soep
Verwarm de grillpan en rooster de plakken portobello (in gedeelten) in 2-3 minuten bruin. Schep de soep in diepe borden en leeg een stapeltje portobelloplakjes in het midden. Druppel wat truffelolie in de soep en breng op smaak met peper en zout