Shepherd of cottage pie met zoete aardappel

Shepherd of cottage pie met zoete aardappel

Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 100 gram zoete aardappel
  • 2 stuks ui
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 500 gram gehakt rund of lam
  • 500 gram wortels
  • 500 gram champignons
  • 2 el tomatenpuree je kunt ook gepureerde artisjokken harten gebruiken
  • 2 handjes ongezouten walnoten

Instructies
 

  • Snij de zoete aardappels in grove stukken
  • Zet een pan met warm water en een eetlepel zout op en doe hier de aardappels in
  • Kook de aardappels tot deze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 11 minuten. Test dit door er even met een vork in te prikken
  • Ondertussen kan je de groenten schoonmaken en in kleine stukken snijden
  • Snipper de ui en snij de champignons en wortel in schijfjes
  • Doe iets olijfolie in een ruime pan en laat deze even warm worden
  • Fruit hierin de ui met de tijm
  • Voeg nu de gehakt bij en bak deze rul en gaar
  • Voeg nu de groentes toe. Bak de groentes ongeveer 8 minuten mee
  • Voeg nu een eetlepel tomatenpuree mee en bak dit een minuutje mee. Breng eventueel op smaak met peper en zout of wat extra tijm. Proef gerust het mengsel om te kijken of het op smaak is
  • Giet de zoete aardappels af en doe ze in een schaal
  • Stamp ze fijn tot een puree en voeg er peper en zout aan toe. Eventueel kan je een scheutje melk toevoegen om de aardappelpuree extra smeuïg te krijgen
  • Pak een ovenschaal en vet deze in
  • Verdeel hier een laag van 1 cm aardappelpuree
  • Doe hier het gehaktmengsel op en voeg de overige aardappelpuree toe
  • Hak de walnoten even grof en verdeel dit over de bovenkant van de aardappelpuree
  • Verwarm de oven op 200°
  • Bak de ovenschotel af in zo’n 30 minuten
  • Geef er zelfgemaakte appelmoes of een salade bij