Verhit de oven tot 200 °C
Meng zeezout en bloem
Splits de eieren en voeg de eiwitten met het water aan het bloem-zoutmengsel toe
Kneed alles stevig door elkaar tot een glad deeg. (Je kunt eventueel ook een korst maken van alleen zout, maar het zoutdeeg wordt door het gebruik van bloem mooi kneedbaar, waardoor je het beter kunt vormen rondom de kip.)
Vul de buikholte van de kip met sjalotten, knoflook, citroen, tijm en rozemarijn
Maak om de botervulling aan te brengen het vel los van het vlees. Doe dit met je vingers of door een lepel met de bolle kant naar boven onder het vel te schuiven. Werk voorzichtig zodat het vel niet scheurt
Breng met je vingers (of met een spuitzak) de boter aan op de kip en verdeel de boter al masserend gelijkmatig onder het vel, ook van de bouten
Bind de kip op voor een gelijkmatige garing in de oven.Leg een vel bakpapier in de braadslee
Verdeel het deeg in twee stukken
Rol een stuk deeg uit tot een lap van 3 millimeter dik en leg dit in de braadslee op het bakpapier
Leg de kip met de borstzijde omhoog erop
Rol het tweede stuk deeg uit en bedek de vogel volledig met de rest van het zoutdeeg. De korst moet overal even dik zijn
Druk de deegkorst stevig aan, hij moet hermetisch sluiten om te voorkomen dat er vocht ontsnapt en er smaak verloren gaat
Snijd het overtollige deeg aan de zijkanten weg en druk het plat met een vork
Decoreer de kip met de resterende stukjes deeg
Bak de kip in de oven in circa 90 minuten gaar
Neem de kip uit de oven en laat 15 minuten rusten.
Presenteer de kip op een grote schaal en snijd aan tafel met een (zaag-)mes eerst de bovenkant open
Het deeg is niet eetbaar
tip: je kunt ook groenten bij de kip verpakken