Zuurkool inmaken

 

Zuurkool inmaken

Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 1 stuks spitskool
  • grof zeezout
  • 250 ml witte wijn
  • 5 stuks peperkorrels
  • 3 stuks jeneverbes
  • 3 bladeren laurier

Instructies
 

  • Haal de buitenste bladeren los en bewaar 2 à 3 stuks
  • De kool in vieren delen en het hart eruit snijden
  • Snijd de spitskool fijn op de snijmachine of mandoline
  • Doe de kool in een grote kom en vermeng met het zout (10 gram voor 500 gram kool)
  • Laat vijf minuten rusten
  • Kneed de kool met je handen zodat de sappen vrijkomen
  • Voeg de kruiden toe.
  • Doe de kool, beetje bij beetje in een grote glazen pot en duw telkens stevig aan met de je vuist of een stamper zodat het vocht los komt
  • Het is belangrijk dat de kool helemaal onder het vocht staat. Er mag geen zuurstof bij kunnen anders mislukt het fermentatieproces
  • Leg nu de bladeren spitskool die je bewaard hebt bovenop en zet dit onderdruk met een zware passende steen of een diepvrieszakje gevuld met water
  • Vervolgens aanvullen met witte wijn om alles goed onder te zetten
  • Dek de pot af met een keukenhanddoek, maar sluit hem niet want bij het fermenteren ontstaan gassen die moeten kunnen ontsnappen
  • Zet de pot weg op kamertemperatuur (zeker niet in de koelkast, dan stopt het fermentatieproces)
  • Na 6 weken heb je een heerlijke zachte zuurkool, maar je kunt het zelfs tot twaalf maanden bewaren
  • Belangrijk dat de pot op een donkere plek staat
  • Komt er nou toch schimmel bovenop dan kun je dit gemakkelijk met een theezeefje verwijderen
  • De melkzuurbacteriën zorgen ervoor dat alles zuur wordt maar ook dat er geen plaats is voor andere bacteriën
  • Even opstoven met roomboter erg lekker
  • Op tijd mee beginnen dan is het klaar voor de winter!