Zuurkool inmaken
Zuurkool inmaken
Ingrediënten
- 1 stuks spitskool
- grof zeezout
- 250 ml witte wijn
- 5 stuks peperkorrels
- 3 stuks jeneverbes
- 3 bladeren laurier
Instructies
- Haal de buitenste bladeren los en bewaar 2 à 3 stuks
- De kool in vieren delen en het hart eruit snijden
- Snijd de spitskool fijn op de snijmachine of mandoline
- Doe de kool in een grote kom en vermeng met het zout (10 gram voor 500 gram kool)
- Laat vijf minuten rusten
- Kneed de kool met je handen zodat de sappen vrijkomen
- Voeg de kruiden toe.
- Doe de kool, beetje bij beetje in een grote glazen pot en duw telkens stevig aan met de je vuist of een stamper zodat het vocht los komt
- Het is belangrijk dat de kool helemaal onder het vocht staat. Er mag geen zuurstof bij kunnen anders mislukt het fermentatieproces
- Leg nu de bladeren spitskool die je bewaard hebt bovenop en zet dit onderdruk met een zware passende steen of een diepvrieszakje gevuld met water
- Vervolgens aanvullen met witte wijn om alles goed onder te zetten
- Dek de pot af met een keukenhanddoek, maar sluit hem niet want bij het fermenteren ontstaan gassen die moeten kunnen ontsnappen
- Zet de pot weg op kamertemperatuur (zeker niet in de koelkast, dan stopt het fermentatieproces)
- Na 6 weken heb je een heerlijke zachte zuurkool, maar je kunt het zelfs tot twaalf maanden bewaren
- Belangrijk dat de pot op een donkere plek staat
- Komt er nou toch schimmel bovenop dan kun je dit gemakkelijk met een theezeefje verwijderen
- De melkzuurbacteriën zorgen ervoor dat alles zuur wordt maar ook dat er geen plaats is voor andere bacteriën
- Even opstoven met roomboter erg lekker
- Op tijd mee beginnen dan is het klaar voor de winter!