Gemarineerde Rosbief met rode portsaus

Gemarineerde Rosbief met rode portsaus

Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 dl olijfolie
  • 4 el zeer fijngesneden gemengde kruiden (bijv. basilicu
  • 0,5 el scherpe mosterd
  • 1 el balsamico azijn
  • zout
  • peper
  • 1-2 kg rosbief
  • 1 stuks sjalotje fijngesneden
  • 2 dl rode port
  • 4 dl vleesfond
  • 1 dl slagroom
  • 50 gram ijskoude boter in blokjes

Instructies
 

Voorbereiding

  • (kan 1 1/2 dag van tevoren, begin 24 uur van tevoren)
  • Meng de olie, kruiden, mosterd, azijn, zout en peper tot een marinade en doe dit in een waterdichte plastic zak
  • Leg de drooggedepte rosbief erin, sluit goed af en rol deze goed door de marinade. Leg de rosbief tot gebruik in de koelkast
  • Rol de zak regelmatig om
  • Bak in en steelpan het sjalotje 3 minuten zachtjes
  • Voeg de port toe en laat het +- 1 min koken
  • Voeg de fond toe en laat de saus +- 20 minuten tot de helft inkoken
  • Voeg de room toe, kook nog +- 5 min zachtjes door en breng op smaak met zout en peper
  • Zeef de saus en zet tot gebruik weg in de koelkast

Bereiding

  • Haal de rosbief +- 2 uur van tevoren uit de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 185 graden Celcius
  • Neem de rosbief uit de marinade en bestrooi hem met zout en peper
  • Verhit 3 el van de marinade in een braadpan en bak de rosbief op hoog vuur rondom bruin
  • Leg de rosbief in een ingevette braadslee en bak hem in de oven 20 -25 min rose
  • Neem de rosbief uit de oven en laat hem afgedekt onder aluminiumfolie 10-15 min rusten
  • Verwarm ondertussen de saus, maar laat deze niet koken
  • Klop de blokjes boter krachtig door de saus
  • Snij de rosbief in dunne plakken en serveer met de saus