Olijvenbrood

Olijvenbrood

Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 1 - 2 tl zout
  • 1 zakje gedroogde gist a 7 gram
  • 1 tl suiker
  • 2 el olie
  • 300 ml handwarm water
  • 200 gram olijven zonder pit
  • 2 el tijm

Instructies
 

  • Doe de bloem in een kom en meng het zout er goed door. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en doe hier de gist en de suiker in. Voeg de olie, het water, de olijven en de tijm toe en meng het geheel met de hand tot een samenhangende bal. Gebruik niet te weinig vocht, stug deeg kan niet goed gekneed worden. Bloem toevoegen aan te nat deeg kan makkelijk. Neem het deeg uit de kom en kneed het in 10 minuten tot het soepel en elastisch is
  • Het kneden gaat als volgt: duw het deeg met de handpalm naar achter, vouw beide kanten naar binnen, draai het een kwartslag en duw het deeg weer naar achteren
  • Vorm het deeg tot een bal en dek het deeg af met een vochtige doek of huishoudfolie en laat het op een warme plaats circa 1 uur rijzen
  • Neem het deeg dan uit de kom, druk dit met de handen plat tot een rechthoek ter breedte van de vorm. Rol het deeg stevig op en leg het met de naad naar beneden in een ingevette broodvorm (inhoud circa 1 1/2 liter). Laat het deeg, afgedekt met huishoudfolie, minstens 1 uur narijzen op een warme plaats
  • Verwarm de oven voor op 225 garden. Bestrijk de bovenkant van het deeg met water. Bak het brood op een rooster in het midden van de oven in 30 a 40 minuten lichtbruin en gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt als erop wordt geklopt. Bestrijk de bovenkant weer met water (voor een glimmend korstje) en laat het brood op een rooster uitdampen en afkoelen
  • Dit brood kan ook in een broodbakmachine worden gemaakt. Doe water, bloem, zout, gist, suiker en olie in de machine en start het programma. Voeg de olijven en tijm in de laatste kneedfase toe. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de eigen broodbakmachine voor de juiste volgorde van het toevoegen van de Ingredienten