Erwtensoep

Erwtensoep

Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram schouderkarbonade
  • 1 runderschenkel (ca 250 gram)
  • 250 gram witte bonen blik
  • 3 stuks aardappels
  • 1 rookworst in plakjes gesneden
  • 1 prei in dunne ringen
  • 1 winterpeen geschild & in kleine blokjes
  • 1 bosje selderijblad
  • 1/2 knolselderij geschild & in kleine blokjes
  • versgemalen zwarte peper & zout en/of tabasco bouillonblokje

Instructies
 

  • Erwtensoep maken gaat niet over een nacht ijs. Je hebt drie dagen nodig voor echt lekker erwtensoep. Dat klinkt natuurlijk héél lang maar dat valt reuze mee. Dag 1 week je de erwten, dag 2 bereid je de soep en dag 3, dan eet je ‘m. Erwtensoep is namelijk de tweede dag veel lekkerder dan de dag waarop je de soep bereidt hebt. Een dagje, of nachtje laten staan dus die soep. Lekker dik mag hij wel zijn maar wat mij betreft liever niet té dik. Je lepel hoeft er niet in te blijven staan, althans persoonlijk vind ik dat iets te veel van het goede
  • Dit recept geeft je een flinke pan overheerlijke erwtensoep. Ongeveer een kom of 10 haal je er zeker wel uit. Dit is misschien wat veel voor jezelf, je partner of gezin maar gelukkig kun je erwtensoep prima invriezen. Dat doe ik zelf ook. Per 1 of 2 porties vries ik de soep in zodat ik altijd snel een portie kan pakken uit de vriezer voor een lekkere lunch of snel diner
  • Wel de spliterwten de avond of dag voordat je de erwtensoep wilt koken in 1 liter koud water
  • Ze hebben minimaal 1 nacht nodig om goed te wellen
  • De volgende dag giet je het water van de spliterwten af en kun je ze eventueel ook even omspoelen met kraanwater
  • Doe de spliterwten in een grote soeppan en doe hierbij 2 liter water. Voeg ook de runderschenkel en de schouderkarbonade toe en breng dit aan de kook
  • Zodra het kookt zet je het vuur iets lager en laat je dit zo’n 1,5 á 2 uur zachtjes pruttelen
  • Na het pruttelen haal je het vlees uit de pan en schep je het schuim af
  • Schil nu de aardappelen en snijd in kleine blokjes
  • Doe de aardappel samen met de witte bonen, prei, winterpeen, knolselderij en de worst in de soep
  • Breng dit vervolgens weer aan de kook, zet het vuur laag zodra de soep kookt en laat dit nog zo’n 4 tot 5 uur zachtjes pruttelen
  • Aan het einde schep je het schuim (indien nodig) weer van de soep af en voeg je een bosje grof gesneden selderijblad toe
  • Haal ook het vlees van de runderschenkel en schouderkarbonade af en snij of pluk hier kleine stukjes van
  • Voeg het vlees vervolgens ook weer toe aan de soep
  • Voeg eventueel wat extra water toe als de soep iets te dik is geworden. Breng op smaak met een versgemalen zwarte peper, zout en eventueel wat druppeltjes tabasco voor wat extra pit of verkruimel een bouillonblokje