Hartige filodeegtaart met spinazie en kaas

Hartige filodeegtaart met spinazie en kaas

Gang Hoofdgerecht

Equipment

  • Springvorm van circa 24 cm

Ingrediënten
  

  • 10 stuks vellen filobladerdeeg pak, 225 gram
  • 1 stuks kleine venkelknol
  • 2 stuks dunne preien
  • 3 stuks bosuitjes
  • 7 gram verse dille
  • 10 el olijfolie
  • 800 gram panklare spinazie
  • 2 stuks eieren
  • 100 gram feta
  • 125 gram verse roomkaas
  • zout peper en nootmuskaat

Instructies
 

  • Ongeveer 2 uur van tevoren filobladerdeeg volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking laten ontdooien. Venkel schoonmaken, wassen en in stukjes snijden. Prei en bosui schoonmaken, wassen en in dunne ringen snijden. Dille fijn knippen
  • In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten. Venkel, prei en bosui in circa 8 minuten zachtjes smoren zonder te kleuren. Spinazie met bodempje water aan de kook brengen en op hoog vuur laten slinken. Afgieten in zeef en zoveel mogelijk vocht eruit duwen. Oven voorverwarmen op 200 °C. Taartvorm invetten met olie. Bodem en wand van de vorm bekleden met helft van filodeegvellen; ieder vel dun bestrijken met olie en vellen iets over de rand laten hangen. Eieren loskloppen. Beide kaassoorten in kleine blokjes snijden. Spinazie grof hakken en mengen met gesmoorde groenten, dille, 2 eetlepels olijfolie, 3/4 deel van de eieren en de blokjes kaas. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Groentevulling in vorm scheppen en gladstrijken. Overhangend deeg over vulling vouwen. Afdekken met rest van filovellen. Ieder vel weer dun bestrijken met olie. Overhangend filodeeg langs taartwand naar binnen vouwen. Bovenkant van taart bestrijken met olie en besprenkelen met water. In midden van oven taart in circa 45 minuten goudbruin en gaar bakken. Halverwege baktijd bovenkant bestrijken met rest van ei. Heet of lauwwarm serveren