Kip in zoutkorst

Kip in zoutkorst

Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

Kip

  • 1 stuks mooie scharrel kip circa 1,3-1,7 kilo
  • 3 stuks sjalotten gepeld en gehalveerd
  • 8 tenen knoflook
  • 1 stuks citroen in kwarten gesneden
  • 5 takjes tijm
  • 3 takjes rozemarijn
  • 125 gram zachte boter
  • versgemalen peper en zout

Korst

  • 1 kg grof zeezout
  • 500 gram bloem
  • 2 eieren
  • 350 ml koud water

Instructies
 

  • Verhit de oven tot 200 °C
  • Meng zeezout en bloem
  • Splits de eieren en voeg de eiwitten met het water aan het bloem-zoutmengsel toe
  • Kneed alles stevig door elkaar tot een glad deeg. (Je kunt eventueel ook een korst maken van alleen zout, maar het zoutdeeg wordt door het gebruik van bloem mooi kneedbaar, waardoor je het beter kunt vormen rondom de kip.)
  • Vul de buikholte van de kip met sjalotten, knoflook, citroen, tijm en rozemarijn
  • Maak om de botervulling aan te brengen het vel los van het vlees. Doe dit met je vingers of door een lepel met de bolle kant naar boven onder het vel te schuiven. Werk voorzichtig zodat het vel niet scheurt
  • Breng met je vingers (of met een spuitzak) de boter aan op de kip en verdeel de boter al masserend gelijkmatig onder het vel, ook van de bouten
  • Bind de kip op voor een gelijkmatige garing in de oven.Leg een vel bakpapier in de braadslee
  • Verdeel het deeg in twee stukken
  • Rol een stuk deeg uit tot een lap van 3 millimeter dik en leg dit in de braadslee op het bakpapier
  • Leg de kip met de borstzijde omhoog erop
  • Rol het tweede stuk deeg uit en bedek de vogel volledig met de rest van het zoutdeeg. De korst moet overal even dik zijn
  • Druk de deegkorst stevig aan, hij moet hermetisch sluiten om te voorkomen dat er vocht ontsnapt en er smaak verloren gaat
  • Snijd het overtollige deeg aan de zijkanten weg en druk het plat met een vork
  • Decoreer de kip met de resterende stukjes deeg
  • Bak de kip in de oven in circa 90 minuten gaar
  • Neem de kip uit de oven en laat 15 minuten rusten.
  • Presenteer de kip op een grote schaal en snijd aan tafel met een (zaag-)mes eerst de bovenkant open
  • Het deeg is niet eetbaar
  • tip: je kunt ook groenten bij de kip verpakken