Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees

Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 50 gram boter
  • 600 gram riblappen of ander rundvlees om te stoven
  • 100 ml wittewijnazijn
  • 100 ml kraanwater warm
  • 4 blaadjes laurierblaadjes zakje
  • 4 stuks jeneverbessen
  • 3 stuks kruidnagels potje
  • 4 stuks uien
  • 2 sneetjes ontbijtkoek
  • 4 el appelstroop
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker

Instructies
 

  • Snijd het vlees in blokjes. Bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken. Schep de helft van het vlees in de pan en bak het al omscheppend tot het vlees lichtbruin van kleur is. Voeg de rest van het vlees toe en bak alles al omscheppend heel lichtbruin. Schenk de azijn en het warme water langs de wand van de pan bij het vlees. Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees 1 uur op laag vuur
  • Snipper de ui. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui in 5 min. al omscheppend goudbruin. Snijd de ontbijtkoek in blokjes. Schep de uien met de appelstroop en ontbijtkoek door het vlees en stoof nog 1 ½ uur. Voeg eventueel nog een scheutje warm water toe. Breng het zuurvlees op smaak met suiker, peper en zout
  • Het zuur van de azijn die in Limburgs zuurvlees wordt gebruikt, wordt gecompenseerd door de friszoete appelstroop en de kruidige smaak van de ontbijtkoek, die ook de jus bindt. Traditioneel wordt zuurvlees gegeten met dikke frieten