Ossenhaastournedos met truffeljus
Ossenhaastournedos met truffeljus
Ingrediënten
Ossenhaas
- 6 stuks ossenhaas tournedos van de Lidl op kamertemperatuur
- boter of olie om in te bakken
- truffelolie
Truffeljus
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 1 stuks wortel
- 1 stengel selderij
- 1 stuks ui
- 1 stuks laurierblad
- 1 takje tijm
- 30 gram reuzel gesneden in kleine blokjes
- 2 soeplepels geconcentreerde tomatensaus
- blokje runderbouillon
- scheutje witte wijn
- truffelolie
Instructies
Ossenhaas
- Dep de ossenhaas droog met keukenpapier en bestrooi het vlees aan beide kanten met zout en (versgemalen) peper. Smelt de boter in een ruime koekenpannen en bak de ossenhaas in 3-4 minuten per zijde bruin vanbuiten en rosé vanbinnen. Neem het vlees uit de pan, leg op een royaal vel aluminiumfolie en vouw losjes dicht. Zo blijft het vlees warm en kan het rusten
Truffeljus
- Kook een liter water met het blokje runderbouillon
- Zet een pannetje laag vuur en laat de boter hierin langzaam smelten
- Voeg met behulp van een zeef het meel toe, terwijl je blijft roeren met een garde zodat er geen klonters ontstaan. Het mengsel moet wit zijn, dus de boter mag niet verbranden! Nu heb je een witte roux gemaakt
- Snijd de mirepoix, dit is een mengsel van gesneden uiten, selderij en wortel
- Verhit de reuzel in een pan en voeg de mirepoix hieraan toe, alsmede het laurierblad en de tijm. Laat die 5 minuten bakken o peen hoog vuur
- Blus de mirepoix met een scheutje witte wijn
- Voeg nu de witte roux toe en de bouillon en roer het geheel. Laat het geheel 2 uur op een laag pitje koken. Voeg de tomatensaus toe en een beetje van de truffelolie
- Verwijder voor het serveren het laurierblad en de tijm