Kook 1 aardappel en maak hier puree van. Snijd een halve ui ragfijn en hak een bosje peterselie eveneens ragfijn
Doe de aardappelpuree samen met 300 gr gehakt, de fijngehakte peterselie, de fijngesneden ui, 1 ei, 4-5 el paneermeel, knoflook, 1/2 tl pimentpoeder (of nootmuskaat) en een flinke snuf zout en peper in kom en maak hier mooie ronde gehaktballetjes van. Met deze hoeveelheid maak je circa 20 gehaktballen
Doe een flinke klont boter in de koekenpan en bak de gehaktballen op matig vuur rondom bruin. Keer geregeld
Haal de balletjes als ze gaar zijn uit de pan en zet even weg
Doe wederom een flinke klont boter in de pan en voeg 2 ruime el bloem toe. Roer de bloem op laag vuur door de gesmolten boter
Voeg nu 200 ml warm water toe en een half verkruimeld runder bouillonblokje. Voeg ook 80 ml kookroom toe, 1 el worcestershiresaus en 2-3 tl scherpe (Dijon) mosterd. Meng alles goed door elkaar
Voeg de balletjes toe aan de saus en laat op matig vuur warm worden. Laat de saus een beetje indikken. Serveer met verse peterselie
Op z’n Zweeds serveer je deze balletjes met een schep veenbessensaus; cranberryjam of -compote komt daarbij in de buurt. Voor een complete maaltijd eet je de balletjes met wat aardappelpuree en gestoomde sperzieboontjes
Ze zijn ook lekker met wat bulgur of couscous en wat tafelzuur