Chipolatataart 37 x 28 cm

 

Chipolatataart 37 x 28 cm

Gang koek en taarten, Tussendoortje

Ingrediënten
  

biscuittaart

  • 8 stuks eieren
  • 180 gram suiker
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 4 tl citroenrasp
  • 120 gram bloem
  • 80 gram maïzena
  • 1 snufje zout

banketbakkersroom

  • 4 stuks eidooiers
  • 100 gram fijne suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 65 gram bloem
  • 500 ml volle melk

crème au beurre

  • 1 stuks ei
  • 1 stuks eidooier
  • 75 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 gram roomboter
  • 40 gram poedersuiker

van de vulling

  • 100 ml marasquin likeur
  • 1 pot frambozenjam
  • 2 blikjes mandarijnen uitgelekt
  • 1 stuks banketbakkers room

voor de afwerking

  • 500 gram marsepein
  • kleurstof naar keuze
  • 25 gram pure chocolade

Instructies
 

biscuittaart

  • Bekleed de vorm met bakpapier en vet het papier in
  • Verwarm de oven op 150 °C
  • Scheid de eieren, klop de eiwitten met het snufje zout stijf voeg tijdens het kloppen geleidelijk 110 gram suiker en 4 zakjes vanillesuiker toe
  • Klop de eidooiers met 70 gram suiker tot een luchtige crème klop de citroenrasp erdoor
  • Schep de eidooier crème op het geslagen eiwit, zeef de bloem en de maïzena er boven en spatel luchtig door elkaar
  • Bedek de vorm met bakpapier en vet het bakpapier in
  • Bak de biscuitbodem in 50 minuten op 150 °C gaar
  • Laat de bodem iets afkoelen voor dat je hem uit de vorm haalt om op een rooster volledig af te koelen
  • Het bakken van de bodem kan goed een dag van te voren

banketbakkersroom

  • Klop de eidooiers, de suiker en de vanille suiker tot een romige crème
  • Zeef er de bloem boven en roer het glad. Breng in een pan met dikke bodem onder voortdurend roeren de melk aan de kook
  • Giet de melk al roeren in een dunne straal bij de dooier crème
  • Doe het mengsel weer terug in de pan en breng het al roerend op een laag vuur aan de kook
  • Laat de banketbakkersroom enige minuten zachtjes koken
  • Doe de room in een kom, zet de kom in koud water en laat de room onder roeren koud worden

crème au beurre

  • Klop het ei de eidooier de suiker en vanillesuiker in een hitte bestendige kom los
  • Zet de kom op een pan heet maar niet kokend wateren klop het eimengsel tot een luchtige crème
  • Voel voorzichtig of de crème heet is
  • Zet dan de bak in ijskoud water en roer het mengsel koud
  • Klop de roomboter met de poedersuiker zacht en luchtig
  • Meng het eimengsel beetje voor beetje door de boter
  • Roer de crème goed glad voor er weer een deel eimengsel aan toe gevoegd wordt

van de vulling

  • Snijd de taart in drie lagen
  • Besprenkel alle lagen met de likeur
  • Roer de rest van het flesje door de frambozen jam en besmeer de lagen hier mee
  • Meng de banketbakkersroom door de crème au beurre en verdeel die over de jam
  • Boven op een dunne laag.(anders gaat de marsepein schuiven)
  • Verdeel over de crème de mandarijntjes
  • Als ik op de bodemlaag de crème en mandarijntjes het aangebracht doe ik de tweede biscuitlaag met jam er op en dan de crème en zo verder

van de afwerking

  • Rol de marsepein uit op een siliconen mat bestrooid met poedersuiker
  • Snij de lap op maat en leg hem voorzichtig op de taart, druk een beetje aan
  • Meng wat kleurstof door de restjes en steek daar wat figuurtjes uit om de taart te versieren
  • Eventueel doe je wat stukjes pure chocolade in een zakje knoop het dicht en hang het enige minuten een kopje heet water
  • Als de chocolade gesmolten is, knip je een klein puntje van het zakje en schrijf je wat op de taart