Citroen-Merinquecake

Citroen-Merinquecake

Gang koek en taarten

Ingrediënten
  

Beslag

  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 1 stuks citroen, rasp
  • 1/4 tl zout
  • 4 stuks eieren
  • 225 gram bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 50 ml karnemelk

Meringue

  • 45 ml water
  • 150 gram suiker
  • 2 stuks eieren
  • 1 snuf zout

Lemon curd

  • 2 blaadjes gelatine
  • 150 gram suiker
  • 2 stuks citroenen, rasp
  • 3 stuks citroenen, sap
  • 2 stuks eieren
  • 3 stuks eidooiers
  • 175 gram boter, kamertemperatuur

Instructies
 

Beslag

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Vet een ronde springvorm van 20cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier
  • Doe de boter, suiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit enekel minuten
  • Voeg vervolgens de eieren een voor een toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen
  • Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag
  • Meng als laatste de karnemelk door het cakebeslag
  • Schep het in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 45-55 minuten gaar
  • Laat de cake kort afkoelen, verwijdere de springvorm en laat de cake zo verder afkoelen.
  • Snijd de afgekoelde cake horizontaal door, bestrijk de doorgesneden zijde van de onderste helft met lemon curd en plaat de andere helft van de cake weer terug

Italiaanse Merinque

  • Doe voor de Italiaanse merinque het water en 130 gram van de suiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur. Doe intussen de eiwitten met een snuf zout in de kom van een standmixer
  • Begin met het opkloppen van de eiwitten tot de suikersiroop 113 graden is
  • Voeg geleidelijk de resterende 20 gram suiker toe aan het eiwit terwijl je blijft mixen
  • Haal de suikersiroop van het vuur als die een temperatuur van 188 graden heeft bereikt en giet de siroop al kloppende voorzichtig , in een dun straaltje, bij het eiwit. Zet de mixer vervolgens op maximaal en klop de Italiaanse merinque tot hij lauw is
  • Bestrijk de bovenkant van de gevulde cake met de Italiaanse merinque en brand deze kort af met een gasbrander

Lemon curd

  • Week de blaadjes gelatine in koud water
  • Doe de suiker, de citroenrasp, het citroensap, de eieren en de eidooiers in een steelpannetje en verwarm dit al roerende op een laag vuur
  •  De vulling zal dikker worden, maar mag vooral niet koken
  • Mocht je een thermometer hebben, haal de vulling dan bij 85 graden van het vuur. Kijk anders goed wanneer de vulling dikker wordt en dreigt te gaan koken
  • Giet het citroenmengsel door een fijne zeef en roer de gelatine erdoor
  • Snijd de boter in kleine stukjes en roer deze door de vulling. Laat de vulling opstijven in de koelkast.Klop de vulling voor gebruik luchtig op