Friese kruidnoten
Friese kruidnoten
Ingrediënten
- 150-200 gram honing zet een leeg bakje op de keukenweegschaal en vul deze met 300 gram honing. Zo heb je de juiste hoeveelheid.
- 0,5 el koek- en speculaaskruiden
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 250 gram tarwebloem of de helft zelfrijzend bakmaal
- 0,5 zakje bakpoeder of theelepel bakingsoda
- 1 el gemalen anijszaad.
- 1 snufje zout een halve theelepel
- 3 el melk voeg meer toe wanneer het deeg korrelig wordt
- 1 stuks ei
- een beetje zonnebloemolie om de balletjes mee te draaien
Instructies
- Verwarm allereerst je oven voor op 200 graden
- Voeg nu aan een beslagkom de basterdsuiker, tarwebloem, bakmeel, anijszaad, zout, speculaaskruiden en bakpoeder toe. Mix deze ingredienten!
- Maak de honing iets vloeibaarder door deze kort (20 seconden) in de magnetron te verwarmen
- Voeg nu de honing en de eetlepels melk aan de beslagkom toe en meng het geheel. Dit kan met een handmixer, maar ook met een lepel of met de hand
- Kneed nu met de hand het beslag tot een mooie, samenhangende bol deeg
- Rol dit deeg uit tot dikke slieren en snijd de slieren in kleine stukken
- Pak nu een bakplaat en bekleed deze met bakpapier
- Je gaat nu bolletjes vormen van de gesneden kleine stukjes deeg. Pak hiervoor een beetje zonnebloemolie en doe dit op je handen. Zo kun je de bolletjes gemakkelijker vormen
- Leg alle bolletjes op de bakplaat tot deze vol is en druk de bolletjes licht aan
- Kluts nu het ei in een glas en bestrijk de pepernoten met het ei met een keukenkwastje
- Schuif de bakplaat nu in de oven en laat de pepernoten er zo?n 15 minuten in zitten
- Haal de bakplaat na 15 minuten uit de oven en laat de pepernoten een uurtje afkoelen. Ze zullen dan lekker knapperig zijn!