Gevulde speculaas

 

Gevulde speculaas

Gang Tussendoortje

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 125 gr boter op kamertemperatuur
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 250 gr Zeeuws bloem
  • 25 ml karnemelk
  • 2 1/4 el speculaaskruiden
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl baking soda

Voor de vulling

  • 500 gr amandelspijs
  • 1 biologische citroen voor citroenrasp Zest
  • 4 el water

Verder nodig

  • 1 stuks ei losgeklopt
  • 1 handje amandelen

Instructies
 

  • Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en meng ze tot een samenhangend deeg
  • Verpak dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius
  • Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier
  • Neem 2/3e van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden
  • Leg het deeg in de vorm en snijd het halverwege de zijkanten recht af
  • Meng het amandelspijs met de citroenrasp en water tot een gladde massa
  • Verdeel dit over het deeg in de vorm
  • Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit
  • Bedek het spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij
  • Bestrijk de speculaas met wat losgeklopte ei en versier met de amandelen
  • Hierna nogmaals met ei bestrijken en de speculaas in 35 tot 40 minuten gaar bakken
  • Als de speculaas is afgekoeld, kun hem uit de vorm halen