Gevulde speculaas
Gevulde speculaas
Ingrediënten
Voor het deeg
- 125 gr boter op kamertemperatuur
- 125 gr bruine basterdsuiker
- 250 gr Zeeuws bloem
- 25 ml karnemelk
- 2 1/4 el speculaaskruiden
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl baking soda
Voor de vulling
- 500 gr amandelspijs
- 1 biologische citroen voor citroenrasp Zest
- 4 el water
Verder nodig
- 1 stuks ei losgeklopt
- 1 handje amandelen
Instructies
- Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en meng ze tot een samenhangend deeg
- Verpak dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius
- Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier
- Neem 2/3e van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden
- Leg het deeg in de vorm en snijd het halverwege de zijkanten recht af
- Meng het amandelspijs met de citroenrasp en water tot een gladde massa
- Verdeel dit over het deeg in de vorm
- Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit
- Bedek het spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij
- Bestrijk de speculaas met wat losgeklopte ei en versier met de amandelen
- Hierna nogmaals met ei bestrijken en de speculaas in 35 tot 40 minuten gaar bakken
- Als de speculaas is afgekoeld, kun hem uit de vorm halen