Mini-appeltaartjes met kaneelijs
100
Mini-appeltaartjes met kaneelijs
Ingrediënten
appeltaartjes
- 1 stuks vanillestokje
- 200 gram witte chocolade (fijngehakt)
- 200 gram gezouten boter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 3 tl kaneel + extra om te bestuiven
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 stuks appels, friszoet en stevig (bijv. jazz)
- 2 stuks eieren
voor het kaneelijs
- 250 ml melk
- 1 el kaneelpoeder
- 250 ml niet geklopte slagroom
- 85 gram kristalsuiker
- 2 stuks kaneelstokjes
Instructies
appeltaartjes
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Doe het merg met de chocolade, boter en suiker in een pan en smelt al roerend met een houten lepel op laag vuur. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen
- Zeef ondertussen de kaneel en het bakmeel boven een kom. Snijd de ongeschilde appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd elk kwart in 4 partjes. Leg in elk quichevormpje 4 appelpartjes in een waaiervorm
- Roer de eieren door het chocolademengsel. Spatel het bakmeel door het beslag en verdeel over de vormpjes. Bak in ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat de taartjes 10 min. afkoelen in de vorm. Neem ze uit de vorm, bestrooi met kaneel en serveer lauwwarm of op kamertemperatuur. Lekker met kaneelijs.
voor het kaneelijs
- Verwarm de melk in een steelpannetje met de kristalsuiker, kaneel en kaneelstokjes
- Klop met een garde totdat de suiker opgelost is. Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten afkoelen
- Roer de slagroom door het melkmengsel. Laat het mengsel nu helemaal afkoelen (ongeveer een een half uur tot een uur)
- Haal de kaneelstokjes uit het melkmengsel
- Schenk het mengsel in de ijsmachine. Vries het ijs in ongeveer 40 minuten in
- Zet het ijs in de vriezer. Laat 2 uur hard worden
- Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast