Kalkoenfilet met tonijnmaynaise

 

Kalkoenfilet met tonijnmaynaise

Gang vooraf

Ingrediënten
  

  • 1 kilo kalkoenrollade
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout
  • peper
  • 2 stelen bleekselderij
  • 1 stuks winterwortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 stuks verse laurierblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 0,5 citroen
  • 1 glas Italiaanse droge wijn
  • 1-2 blikjes ansjovisfilet
  • 3 eetlepels kappertjes
  • paprikapoeder

Instructies
 

Bereiding

  • Kruid het vlees met zout en peper. Leg de rollade in een braadpan
  • Snij de bleekselderij in stukken, de winterwortel in plakken, de knoflookteentjes in plakjes en leg ze rond het vlees
  • Voeg de kruiden toe. Leg de citroen er bij. Schenk de wijn erover en zoveel water, dat het vlees net onder staat
  • Leg het deksel op de pan en stoof het vlees heel zachtjes in circa 2 uur gaar. (het vocht dat er uitloopt, wanneer je in het vlees prikt is helder)
  • Laat het vlees in het stoofvocht afkoelen, bewaar het hooguit 2 dagen in de koelkast

Serveren

  • Haal het vlees uit het stoofvocht, verwijder het bindtouw en snij het vlees, liefst met een snijmachine, in mooie dunne plakken
  • Bestrijk een grote platte serveerschaal met de helft van de tonijnmayonaise. Leg er dakpansgewijs een laag vlees op, bestrijk dit weer met tonijn mayonaise, leg de rest van het vlees erop en strijk de mayonaise er glad over uit
  • Spoel de ansjovisfilets schoon in koud water, halveer ze en verwijder de graat
  • Dep wat kappertjes droog. Garneer de schotel met ansjovisfilets en kappertjes en strooi er heel dun wat paprikapoeder over. Serveer de groene salade erbij

Tonijnmayonaise

  • Schep de inhoud van 3 blikjes tonijn in olijfolie in een kom (of keukenmachine)
  • Spoel de ansjovisfilets uit 2 blikjes schoon en doe ze bij de tonijn. Voeg 3 eetlepels kappertjes, het groen van 2 takjes peterselie en 1 dl olijfmayonaise toe
  • Pureer het mengsel met de staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde massa
  • Roer er 5 dl mayonaise door
  • Breng op smaak met (vers geperst) citroensap en wat zout en peper. Bewaar de saus tot gebruik in de koelkast